2011. január 8., szombat

Menekülés/Escape

Ez volt az első kollázsom 2007-ben. Ezután még számosat csináltam, de később elhagytam ezt a technikát. Még címet is elfelejtettem adni ennek. A fenti talán jó lesz. Az darabok egy rakás Newsweekből lettek kiollózva, leszámítva a futót, aki egy helyi sportlapból lett kölcsönözve. A/4-es asszem.
A nagy móka ebben a technikában, hogy nem kell különösebben ügyes kezűnek lenni, elég egy olló és a képzeleted. Számos célra felhasználható a belsőépítészeti terveken át a grafikai kiadványokon keresztül rajzórai feladatként is. A tény, hogy a meglévő anyagból dolgozik az ember, kompromisszumra kényszeríti, így egész kreatív eredmények is születhetnek.
Moholy-Nagy László (fotográfus, bauhaus mestertanár, festő, ipari formatervező, etc. polihisztor.) és Kassák Lajos (költő, festő) mesterei voltak ennek a technikának. Ők kezdték el e "játékot," de folytathatod te is!
This was my first collage in 2007. I made a lot in that year, but I left this technique since then. I even forgot to give a title to this one. I think "Escape" would be good enough. The parts were cut out from noumerous Newsweek magazines, exept the running person, who was get from a local sport magazine. The size is A/4 I think.
The fun in this technique, that you don't have to be skillful, just a scissors and your imagination. You can use this way for nearly every visual tasks. (sketches, plans, interior decoration, etc.)
Moholy-Nagy László (hungarian photographer, painter, designer, Bauhaus master, experimental movie maker, etc.) and Kassák Lajos (hungarian poet, painter) were masters of the collage. They began this fun game and you can continue too.

1 megjegyzés:

  1. Hát igen sok cselt el lehet követni ezzel a technikával és a végeredmény akkor jó, ha nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem fricskát is elrejt.
    Érdekes például ezen a fordított perspektíva ami egy mesebeli Dávid-Góliát harcot teremt.
    Viszont én nem hagytam volna a hátteret ennyire üresen, bár az nagyon szerencsés, hogy a fehér máshol is megjelenik.

    VálaszTörlés